Voor een grotere weergave kunt u op een foto klikken
De Biodiversiteit op en rond Pomarinho: 6 juni 2022
Het is, nu ik dit schrijf, tien jaar geleden dat ik voor het eerst op Pomarinho kwam. Zoekende naar een stukje rouwverwerking vanwege het overlijden van mijn vrouw leek het mij een ideale plek om “ons boek” te schrijven. Dat heb ik dan ook gedaan. Het is altijd een fijne plek om te verblijven met ruimte en rust mede door de goede zorgen van Joop en Robert, de Heeren in kwestie. En dat gaat zo blijven, zeggen zij :-).
Gaandeweg kwam ik er achter hoeveel er werkelijk aanwezig is hier.
Sommige vogels, planten en dieren komen ook hier in Nederland voor maar van die grote verscheidenheid op en rond deze fijne camping vlakbij Castelo de Vide was ik mij nooit bewust.
Om die groene tekst te onderstrepen een link van april dit jaar:
https://photos.app.goo.gl/JJFDqskfjHJTx7es8
Meteen maar even een impressie van de directe omgeving. Aan de overkant van de weg N-241 de stapstenen, een heus(?) hunebed en de hertenkoppen in de bomen. Overigens zijn er prachtige fiets- en wandelwegen in de directe en wijde omgeving behalve dat gedoe over een stroompje. :-)
https://photos.app.goo.gl/vbVkW4qyQQNTmzUu8
Vanaf het begin in 2012 heb ik hier ook vrijwel jaarlijks vogels, planten, bloemen en insecten gefotografeerd. Niet als een professional maar als amateur in de ware zin des woords. Het Gallicisme “amateur” betekent immers liefhebber, terwijl wij er in Nederland in de dagelijkse praktijk een “knoeier” van hebben gemaakt.
Hier meteen een link naar een album uit die beginperiode om mijn "knoeiwerk" te laten zien. Het geeft ook direct een klein stukje van de biodiversiteit weer die hier heerst :-):
https://photos.app.goo.gl/vvPxngAeLhmyzxk18
Vuursalamander, ook wel gevlekte landsalamander of goudsalamander (Salamandra salamandra)
Je moet wel in het donker op pad. Hier gebruikte ik de 100mm Macro van Canon samen met de 7D en met een ringflitser.
Na tien jaar leek het tijd om voor de “Heeren van de Pomarinho” een samenvatting te schrijven over wat er op en rond deze heerlijke plek zoal te bewonderen valt in biodiverse zin. Ik ben geen professor of wetenschapper en heb deswege geen tabellen met cijfertjes en lijntjes. Het is slechts een observatie van een natuurliefhebber. de hieronder staande link brengt u naar de eerste pagina over Pomarinho,
https://www.janalthofweb.nl/bus-zwerfbus-buscamper/quinta-do-pomarinho-special
Blauwe Ekster, Cyanopica cyanus
Bosbandzweefvlieg, Syrphus torvus
Zeep aloë, Aloe Maculata All.
Monniksgier, Aegypius monachus
Vanaf de eerste dag viel mij het grote aantal vogels op, óók in het aantal soorten. Als niet zelf benoemd “vogelaar” heb ik de meeste wel voor de lens gehad, op één na. De Wielewaal of Oriolus oriolus. Heel schuw en een meester in het zich verbergen in het dichte gebladerte. Slechts een geel-zwarte glimp in het groen of flits in de lucht. Net als de Hop of Upupa epos verraadt hij zijn aanwezigheid met zijn roep. Mogelijk dat een foto in de toekomst nog eens gaat lukken. Onderweg in de omgeving werd ik op een onverharde weg verrast door een stelletje woest vechtende Hoppen. Snel stoppen en schieten met de camera die altijd naast mij ligt. De instellingen niet optimaal maar toch lukte het ze vast te leggen. Het werd ook bloederig.
Maar ik was er ook wel in de "IJstijd". In dit geval november 2015 met mooie ijsvormen:
https://goo.gl/photos/KqiXYB1dqmQ5nipQA
Nu tien jaar later moet ik helaas constateren dat het aantal soorten er nog wel is, maar hun individuele aantallen zijn aanmerkelijk minder. Dit is ook in Nederland zo en er zijn verschillende oorzaken voor. O.a. een flinke afname in het aantal insecten, een voedingsbron voor die vogels. Vroeger moest ik drie keer per motorrit mijn vizier schoonmaken, nu heb ik alleen in Spanje de voorruit van de camper moeten reinigen. Het is maar een waarneming, maar wel al langer een zorgwekkende.
Araliacea, Polyscas scutellaria. Metb tranen.
Een natte en boze Roodborsttapuit
Nog meer tranen. Van geluk of verdriet?
Soms staat de boel op z`n kop :-)
Voor de aankleding van deze pagina plaats ik min of meer willekeurige opnames van alles wat er leeft op en rond deze mooie plek. Daarnaast plaats ik dan een link naar Google Photo`s om een stukje van die tien jaar te laten zien. Het gaat dan ook door alle seizoenen heen, niet alleen in de wintermaanden hier overwinteren (juist niet), maar ook in een gloeiende zomer.
https://goo.gl/photos/yZ8pLa9PkQaVYq5i9
De bovenstaande link verwijst naar een album dat stamt van 8 en 9 december 2015. Op zichzelf al aardig biodivers, denk ik :-)
Roodgestreepte Oliekever, Berberomeloe majalis
Zandblauwtje, Jasione montana L.
Witgevlekte rozenkever, Oxythyrea Funesta
Oleander, Nerium Oleander L.
Wat in het jaar 2022 opviel was de enorme hoeveelheid wilde bloemen en planten, de rijkste bermen van Europa. Dit ook weer in tegenstelling met Nederland waar alles plat en kapot gemaaid wordt wat de kop boven de berm uitsteekt. Daarbij viel mij ook op dat er ondanks al die weelde zo weinig insecten waren te zien, terwijl ik er toch in de toptijd april en mei was. Voor een uitgebreide beschrijving van vogels, planten en insecten moet ik daarom soms even teruggrijpen in deze tien jaren. In het eerste jaar vond ik iets wat in Nederland ook niet meer voorkomt,
Teloschistes chrysophthalmus of Golden Eye, zeg maar Goudoogje. (dec. 2012) https://goo.gl/photos/HAHM4QmqNFn8meZQA
Daar gaat`ie Jan de Vogelman (zeggen ze)
Kuifleeuwerik, Galerida cristata. Weg uit Nederland :-(
Rode Wauw, Milvus milvus
Zwarte Roodstaart, Phoenicurus ochruros
Aan de bomen waag ik mij niet want daar weet ik te weinig van. Wel kan ik mij als fotograaf vergapen aan de Steen- en Kurkeiken (Quercus ilex en Quercus suber ) die soms de wildste vormen hebben aangenomen. Zo`n Steeneik kan best onverzettelijk zijn zoals de achterkant van de camper eens heeft ervaren. Ruim 11.000 neuroses verder was die weer okay. Ook de Eucalyptussen kunnen een enorme omvang bereiken en met hun van de stam bladderende slierten bast maken dat het lijkt of je in een wildernis bent. Over de economische achtergronden zal ik het hier maar niet hebben.
Speerdistel, Circium vulgare.
holgesteelde asfodel, Asphodelus fistulosus L.
Boomleeuwerik, Lullula arborea
Gaspeldoorn, Ulex europaeus L.
Met enige regelmaat komen er ook Gieren overvliegen op Pomarinho. Dat zijn verschillende soorten maar vooral de Vale Gier, Gyps fulvus. Op en rond Pomarinho mag in dit geval ook de andere kant van de Serra de São Mamede zijn. Afhankelijk van welke route u kiest, is het slechts zo`n 22 á 25km. Vanaf Pomarinho kunt u naar El Pino aan de N -246-1 die overgaat in de N-521. Op die grensovergang is een aantal rotsen waarop die grote vogels hun leven leven Daarom hieronder twee links die daarnaar verwijzen. Het beste is om er te zijn voordat er echte thermiek ontstaat die langs de rotswand opstijgt waarop de gieren het "ruime sop" kiezen.
https://goo.gl/photos/S1GqoVQvTavpGL7U6
in april 2022 trof ik ze in de paartijd:
https://photos.app.goo.gl/eXZuZPhi7RwFWGvh9
Naast de plaatjes hieronder is er ook nog wel iets in de fauna als Herten, Vossen, Schildpadden, Salamanders, Boomkikkers, Vlinders, de Gekko.
U zult ze allemaal tegenkomen via de links naar Google Photo`s waar ik nog heel wat namen bij moet schrijven maar dat zal de komende tijd gebeuren. Mocht u als lezer fouten daarin zien of een helpende hand willen bieden waar geen naam is, mag u gerust mailen via deze site.
Veldkrekel, Gryllus campestris
Herten, Cervidae
Cistusroos, Cistus ladanifer L.
Kraanvogels, Gru Gru
Dipvadi serotinum L. Familie: Asparagaceae Juss.
En de familie Schildpad is ook aanwezig
Knikkende Klaverzuring, Oxalis pes-caprae L.
Blauwe gomboom, Eucalyptus globulus Labill.
Boomkruiper, Certhia brachydactyla.
Tjiftjaf, Phylloscopus collybita
Schilpad voor de kijkhut
Zwartlijfkever, Eleodes goryi
Hieronder vindt u een aantal links die verwijzen naar mappen in Google Photo`s. Deze bevatten een mix van plaatjes, niet alleen van dieren, planten etc. maar ook andere onderwerpen die niet direct betrekking hebben op biodiversiteit. (Waar nodig zal ik e.e.a. nog benoemen en waar vraagtekens bij staan, mag u hulp bieden :-) ).
Maar toch wel mooie indrukken van Pomarinho en de wijde omgeving, waarbij Spanje "om de hoek" ligt. :-) Voor de hele sterken onder u per fiets of wandelend in de buurt of gemotoriseerd als het wat verder ligt.
Ochtendgloren op Pomarinho 19/20 dec. 2012 https://goo.gl/photos/9MUftDbztqLMzTJ26
Kleine wondertjes op Pomarinho 15 dec. 2012 https://goo.gl/photos/9YUfCgFyk3tDFjsg9
Pomarinho en verder t/m de Tejo 18 dec. 2012 https://goo.gl/photos/xLPvSatJDELHogey6
Pomarinho - Spanje v.v. 16 dec. 2012 https://goo.gl/photos/RnJiScgU5NtdraZR9
Rondo Pomarinho 9-10 dec. 2012 https://goo.gl/photos/yfR4SKJtsFMoJtMf7
Het wonder Marvão bij Pomarinho 12 dec. 2012 https://goo.gl/photos/S671Mxhr5C2LufeJ7
Het "vergeten" Pomarinho 12 nov. 2012 https://goo.gl/photos/HVNwvtx4oSoNbzGp8
Pomarinho en de verlatenheid 22 dec. 2012 https://goo.gl/photos/2XgD6cknRvrZWhu59
Juwelen op Pomarinho 25 dec. 2012 https://goo.gl/photos/2nQzhTR8AS9zn5BQA
Pomarinho in Brand 25 feb. 2016 https://goo.gl/photos/3s5SGyMR453GDrjcA
De Tejo, de dag en de nacht 29 dec. 2015 https://goo.gl/photos/S7GwkHdiACoYCmtbA
Geen otters? Dan iets anders 6 dec. 2015 https://goo.gl/photos/11jPLcZqAU4x3GqW7
Lost album of Pomarinho 7 dec 2012 https://goo.gl/photos/p9hnL7c8sXRkXfRK7
Allegaartje Pom. & omgeving 21 dec. 2012 https://goo.gl/photos/5UPqdGrg7HV2DUHWA
Pomarinho altijd Speciaal Mrt. 2017 https://goo.gl/photos/8dU4tUiN8rxVKNU67
Proef Pomarinho! dec. 2012 https://photos.app.goo.gl/vvPxngAeLhmyzxk18
Te Voet over de berg Castelo dec. 2021 https://photos.app.goo.gl/96VhxPN7j6RKvT8R9
Vogels op Pomarinho dec. 2021 https://photos.app.goo.gl/RDhCwxgJFdGnEm6X6
Een woeste wandeling 10 dec. 2021 https://photos.app.goo.gl/4525hyU4N2uwNZTt8
Grabbelton Pomarinho 4 mei 2022 https://photos.app.goo.gl/6fgUugsd6XpaP67Y7
Grabbelton 2 op 5 mei 2022 https://photos.app.goo.gl/QSERFZ8aSFwtJhkT9
Afscheid van Pom 11 mei 2022 :-( https://photos.app.goo.gl/BMBpjmqiR93AUw6QA
De vos liep in de schemer langs de camper. Met geluk kon ik hem kieken. Mijn fluitje maakte dat hij naar mij omkeek. Hij wist exact waar ik mij bevond.
Een "Spanner", uit een mij niet zo bekende wereld. Daar is een hele lange studie op mogelijk. Kijkt u even hier: Spanners - Wikipedia
En tijd is iets wat ik niet meer zo veel heb
Als het donker is, kunt u zich nog meer vergapen aan de biodiversiteit op Pomarinho. Ook dit zijn dienaren van de nacht zoals hiernaast. Oh, had ik nog maar tijd genoeg.
Graafbijendoder of Graafwesp. Cerceris rybyensis. Even terug naar "gewone" beessies.
De naam is veel indrukwekkender dan zijn grootte. Daar zal een bij toch niet blij mee zijn.
Het is, naar ik mag hopen, geen definitief afscheid van Pomarinho.
Maar wat mag je nog verwachten als je er al 75 jaar op hebt zitten?
Natuurlijk hoop ik nog vaak deze kant op te gaan. Als ik dit schrijf voel ik nu al toch een soort heimwee ernaar en naar De Heeren van Pomarinho :-)
Hoe u er komen moet? No, gewoon het rode lijntje hieronder volgen :-)
Is hiermee echt alles benoemd en bekeken op en rond deze wonderschone plek? Nee, ik denk bij lange na niet. Er ligt wellicht nog een wereld voor u en mij open. Daartoe hoop ik nog eens terug te keren. U óóK??? Mogelijk ooit tot ziens en een commentaar sturen mág!!!
En dan Nu?? Het is 15 januari 2023, de eerste dag na mijn 76ste geboortejaar. Verleden jaar kon ik ternauwernood over de berg naar Castelo de Vide komen. Van de pijn moest ik met een taxi terug. Maar nu op deze bijzondere dag nam ik mij voor mijn lijf te tergen en deze pittige wandeling te maken. Over de berg naar Castelo, dan linksaf naar Nostra Senhora da Luss, via het parallelweggetje naar de N246 en dan richting Portalegre naar Pomarinho. Een kleine 12 km door steil en nat en modderig terrein. En tot mijn grote vreugde ging het perfect. Nergens last van en de bypasses zitten nog op hun plek. Bij de foto`s staat ook nog commentaar en die ziet u hier: https://photos.app.goo.gl/qtpU8ooRNyJe2MS39